T&T 3 - Pět přikázání jak se chovat k hlasivkám

30.03.2015 | Adéla Šrutová | Tipy a triky

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte, nevydáte ze sebe ani hlásku a v krku vás bolí, jako snad ještě nikdy? Tak toto je noční můra každého rétora. Často totiž zapomínáme, že hlasivky jsou šlachy. Jsou nástrojem k nějaké činnosti. Běžec potřebuje nohy. Když se nerozcvičí, tak riskuje, že si natáhne sval, šlachu nebo že se v té noze něco utrhne. Jak se k hlasivkám chovat správně? Poradí Tipy & Triky.

Je důležité si uvědomit, že hlasivky jsou šlachy. A stejně jako když dlouho špatně běžíte, tak i špatným mluvením nebo cvičením hlasivek, se může stát, že si je poškodíte. Svůj podíl má také stres. Takže pokud se ráno probudíte a nemluvíte, ještě to neznamená tragédii, ale chce to teplý (NE horký) čaj, NEŠEPTAT, ale pomalu se rozmluvit

1. Trénuj hlasitost

Pokud víte, že máte slabý hlas, je třeba s tím něco dělat. Nemůžete sázet na to, že sál bude malý, musíte jednat. Nemusíte překřikovat příliv, lepší bude vzít si kamaráda, stoupnout si každý na druhou stranu třídy a povídat si. Musíte ale být opatrní, mluvit rázně, měnit intonaci, ale nekřičet.

2. Nekřič a nešeptej

Náš hlas má totiž dva extrémy. Křik a šepot. Malé miminko když se narodí, tak křičí celé dny a noci. Děti ale instinktivně (jinak to zatím neumí) opírají hlas o bránici, proto mění tóniny, nikdy se neunaví a nebolí je v krku. My, už větší, se však neučíme křičet krkem, a v tu chvíli hlasivky trpí. Stejně tak při šepotu. Při šeptání dřete hlasivkami o sebe. A pokud jim to začne být nepříjemné, tak máte jistotu, že nejpozději do rána to bude nepříjemné i vám. Pokud někdy onemocníte, dobrá rada zní: Nemluvte. Jeden až dva dny klidu, hodně tekutin a krk se zotaví.

3. Rozmluvíš se

Pokud dodržujte dvě předchozí rady, máte šanci se ráno před prezentací probudit a normálně mluvit. Ale i tady vás čeká práce. Musíte si rozehřát obličej. Říkejte si jazykolamy, výrazně artikulujte, ať rozpohybujete celou pusu i tváře. Bude se vám pak lépe mluvit, navíc budete osvěžení. Například zívání, je pro tělo velmi osvěžující – dostane se vám do plic velké množství vzduchu, protáhnete si obličej a probudí vás to.

4. Nepij nic s bublinkami, bacha na kafe

Každý se ráno potřebujeme probrat jinak, nicméně pokud si dáte své povinné čtyři šálky kávy, riskujete, že se vám v půlce prezentace bude chtít na záchod. Pokud kafe potřebujete, je to váš risk. Nikdy však nepijte bublinky. Není nic horšího, než když se během vašeho mluvení chce jedna z bublinek dostat vašim krkem zpět na svobodu.

5. Nejez nic sladkého, mastného nebo lepivého

Z nervozity hodně lidí nejí. Rozhodně je lepší něco sníst, ať vám není špatně a nekručí vám v břiše. Volba je samozřejmě na vás, ale je lepší vyvarovat se sladkých jídel, které vám zalepí pusu. Může se vám stát, že se vám jazyk bude lepit na patro. Mastná jídla také nejsou dobrým nápadem. Pokud máte citlivější žaludek, mastná anglická snídaně s fazolemi, by nemusela na porotu dělat dobrý dojem.