Finále Prezentiády 2014 je v plném proudu

24.04.2014 | Eva Pětvalská | Organizace

Sedmnáct týmů z Česka a Slovenska se dnes brzy ráno sešlo na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Ležel před nimi nelehký úkol. Čeká je dvoudenní finále Prezentiády 2014, na kterém budou muset přesvědčit porotu o tom, že právě jejich prezentační dovednosti jsou ty nejlepší.

Soutěžící museli v uplynulém týdnu natočit videomedailonek, ve kterém měli originální formou představit svůj tým a prokázat tak svou kreativitu. To nejtěžší je však teprve čeká. Po deváté hodině dostal každý tým obálku s pokyny a s tématy své práce. Vybrat si mohli z témat “Bez peněz” a “Den, kdy zrušili školu”. Na zpracování prezentace mají pouhý jeden den.

Do práce se týmy pustily ihned po té, co obdržely zadání. Pomyslné prezentiádní hodiny odbijí definitivní konec ve 21:15, a tak týmy pracují bez ustání celý den, přestávky mají jen na oběd a na večeři.

Většina týmů začala neúnavným brainstormingem, pak už se taktiky různily. Někteří upřednostňují kreativní nepořádek ve formě haldy barevně popsaných papírů, jiní systematicky řadí jedno téma za druhé a doplňují ho různě barevnými schématy. Několik týmů se rozhodlo, že svou práci doplní vlastními fotografiemi, a využilo interiéry i exteriéry Brna a Ekonomicko-správní fakulty. Další se například pustili do tvorby vlastních  animací. Jedni spoléhají hlavně na své improvizační dovednosti, druzí se naopak pečlivě připravují a zkouší téměř každou větu. Každé družstvo má zkrátka vlastní finty, jak na úskalí soutěže vyzrát. 

Ne tak svatá trojice: My vkládáme do prezentace nejen srdce, ale i duši, protože se domníváme, že my neprezentujeme prezentaci, ale že prezentace prezentuje nás.

iGym: Už od rána pilně pracujeme a hodně se snažíme. Jdeme si tvrdě za svým cílem a soupeřů si nevšímáme.

Márnosť šedivá: Rozložili sme sily a celý projekt podľa kvality jednotlivých hráčov, pripravovali sme sa skôr zhrnutiami vecí, ktoré sme robili zle v predošlých kolách, návrhmi na to, ako ich treba vylepšovať,  zaoberali sme sa dodatkami od porotcov a naších profesorov, ktorí nás videli.

Midos: Naší taktikou je hlavně dobrý brainstorming, ten nám doporučila i paní učitelka třídní. A hlavní je být v klidu.

Boháči: Jsme v pohodě, tvrdý časový limit nás nijak neomezuje. Víme, že na improvizaci to neutáhneme, a tak sázíme na design.

Parťáci: Jsme totálně free, hlavně napumpovaní adrenalinem, naše taktika je zejména improvizace. Přišel, viděl, zvítězil!

Soutěžící si odpočinuli až cestou na oběd, procházka k menze některým z nich okysličila mozek a vnukla nové nápady, kterými by mohli svá díla vylepšit. U oběda panovala pokojná nálada a žádné napětí nebylo na nikom ze soutěžících znát. Avšak po obědě, kdy pomalu začalo soutěžícím docházet, že se čas krátí, bylo vidět jak zvýšili intenzitu i tempo svého pracovního nasazení.

K večeru už všem týmům poněkud docházely síly. S únavou bojoval například tým Vox populi: “Dorazili jsme už včera odpoledne, hned po té, co jsme celý den stříhali a natáčeli medailonek,takže jedeme už ve dvoudenním zápřahu a je to na nás docela znát. jsme unavení. Přesto se pořád snažíme vylepšovat naši prezentaci, ať jsme na to zítřejší grandiózní finále co nejlépe připraveni.”

Naštěstí nikoho ze soutěžících neopouštěl optimismus a víra v to, že právě jejich prezentace se stane absolutním vítězem. “My jsme ještě stále plní a nabití energie a cítíme se báječně, zvládli bychom ještě minimálně další tři prezentace! Zvládli jsme to v rekordním čase a já jsem hrdá na svůj tým” dodala kapitánka týmu KIBAPA NA DRUHOU. O tom, který tým opravdu obsadí přední příčky, rozhodne odborná porota zítra odpoledne.