Ústí nad Labem sebejistě dobyl iGym z Lovosic

16.04.2014 | Thi Thanh Huong Nguyenová | Soutěžní kola

Ve středu 16. dubna se od 9:00 konal na Gymnázium a SOŠ dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem legendární turnaj, kterého se zúčastnilo neuvěřitelných deset týmů. Nevídaná atmosféra trvala asi do 12:30, kdy byly vyhlášeny výsledky.

 

Již od 8:15 se začala scházet první družstva, která se před vypuknutím samotné soutěže chtěla převléci či připravit na jejich vystoupení před porotou.  Na začátku samotného turnaje jsme měli trochu problém, protože se nedostavil jeden porotce. Ten se později omluvil, takže kritizující skupinka zvaná porota zasedla pouze v pěti.  Turnaj byl zahájen úvodní prezentací, ve které jsme rozdělili turnaj na dvě poloviny, mezi kterými jsme stanovili přestávku. První tým (SvoSmeKola), který vystoupil, nasadil laťku poměrně vysoko, porotci byli poměrně nadšeni. Možná i proto, že prezentaci zpracovával v programu Prezi.   Netradiční název tvoří příjmení jednotlivých zúčastněných (Svobodová, Smetanová, Kolářová). Ihned po něm vystoupilo družstvo Tabuláči, kteří porotu ne moc příjemně překvapili. To bylo znát i na kritice. Špatné výsledky nepředvedly ani následující dva týmy, MDM a Gymnázium Teplice 2, na vítězství či dobré umístění to ale nestačilo.

Porotě naprosto vyrazil dech tým PkGMAlge, který předvedl prezentaci, ve které ukázal, jak správná prezentace nemá vypadat. Následně jsme si dali 15 minutovou přestávku, ve které jsme všichni nabrali sil a mohli jsme pokračovat v našem historicky nejúspěšnějším prezentiádním turnaji v Ústeckém kraji.  Po přestávce vystoupil tým iGym, který, jak se porota později shodla, byl tak trochu na pomezí mezi divadlem a prezentací. Nakonec se ale rozhodla, že pro jejich snahu a opravdovou píli, na které bylo znát velké připravenosti, tým nepenalizuje a nebude strhávat body.

Mezi dalšími prezentujícími byly J.K.L Team a Svobodní. Tyto prezentace byly také hezky připravené, na postup to opět nedostačovalo. Dále vystoupil tým Gymnázium Teplice 1, který jako druhý tvořil prezentaci v programu Prezi. Prezentace byla velmi povedená, porotě se velmi líbila, ale porotci dali více bodů týmu iGym. Proto tým Gymnázium Teplice 1 odjíždí z Ústí se stříbrným místem. Jako poslední vystoupil tým MDM. Prezentace byla průměrná, a tak ji úspěšnější týmy lehce převálcovaly.

Pak následovalo asi 20 minutové rozhodování poroty, vypisování diplomů. Než jsme vyhlásili samotné výsledky, nechali jsme soutěžící ještě chvíli napjaté a přišla kritika od poroty. V té mimo jiné kritizovali neuvádění zdrojů, přeplněné slidy souvislými větami a textem. Typografické chyby a nejednoznačná odpověď byly jednou z nejčastěji kritizovaných věcí porotou. Každopádně porota nebyla jen na kritiku a sekání hlav, uměla pochválit i dobře připravenou práci. Celkem neobvyklé bylo, že jsme museli hned polovinu týmů penalizovat za nedodržení časového limitu. Čtyřem týmům se povedlo přetáhnout přes 10 minut, pátému zase nedokončit požadovaných 7 minut.

Během celého turnaje vládla velmi napínavá atmosféra a nervozita, protože bylo zřejmé, že postoupit může jen ten nejlepší.

Výsledky:

1. místo: iGym (Gymnázium Lovosice) ve složení: Josef Beneš, Aleš Kubíček, Michal Sýkora

2. místo: Gymnázium Teplice 1 (Gymnázium Teplice) ve složení: Daniel Přenosil,Tereza Laštovková, Lukáš Rod

3. místo: SvoSmeKola (Obchodní akademie a jazyková s škola s právem státní jazykové zkoušky) ve složení: Kamila Smetonová, Marie Svobodová, Zlata Kolářová

Galerie
Galerie na Facebooku

1. místo iGym (Gymnázium Lovosice, Lovosice) ve složení: Josef Beneš, Samuel Štecha, Michal Sýkora
2. místo Gymnázium Teplice 1 (Gymnázium, Teplice) ve složení: Daniel Přenosil, Tereza Laštovková, Lukáš Rod
3. místo SvoSmeKola (OA a jazyková škola s právem SJZ, Ústí nad Labem) ve složení: Kamila Smetanová, Marie Svobodová, Zlata Kolářová