Nejisté dívky jistě vyhrály/i!

15.04.2014 | Zuzana Boháčová | Soutěžní kola

Úterní ráno 15. dubna se v budově Střední školy a Vysoké odborné školy aplikované kybernetiky utkalo jedenáct týmů, které se nebály vystoupit z řady a jaly se bojovat o vítězství v Prezentiádě. Vítězem se nakonec stal s náskokem necelého jednoho bodu tým Insecure girls. Nutno podotknouti, že i navzdory názvu tvořili tým samí muži.

Do prosvětlené auly krátce před devátou hodinou zasedly všechny očekávané týmy, které hodnotil neobvyklý počet osmi porotců. Po úvodní prezentaci přišlo na řadu losování, jehož první obětí se stali Beránci. Svoji prezentaci pojali jako experiment, kdy byl manželskému páru poskytnut jeden milion dolarů. Již od začátku se dalo tušit, že manželé, kteří tak rychle přišli k penězům, ukončí vztah ještě rychlejším rozvodem. Podobně se témata ujali i členové týmu B. I. E., jejichž manželský pár celý milion utratil bez rozumné investice do budoucna.

Svým způsobem jsme všichni Tylovými dětmi, ale ne každý se může pochlubit tím, že studuje na stejnojmenném gymnáziu. Tým Tylovy děti se věnoval vděčnému tématu ve školství. Řešil, jestli jsou lepší tabule, nebo technologie. Výhodou bylo, že se jejich gymnázium nedávno stěhovalo, takže měli praktické podklady pro svou prezentaci, které důsledně rozebrali. Navíc byli prvním týmem, který komunikoval s publikem.

Následně se členky týmu ČAKYKU vrátily k tématu peněz, kdy se každá z nich stylizovala do jiné role. A to rozumného, sobeckého a naivního člověka. Stejné téma si vybral i tým Jsme tady omylem…, který do své prezentace názorně zakomponoval i přepočet kurzu z dolarů na koruny. Jejich počínání s investováním částky skončilo na dvacetikoruně.

Proti proudu se rozhodl jít klučičí tým s dívčím názvem Insecure girls, kteří byli jediný tým zabývající se tématem školného na vysokých školách. Na začátek prezentace měl každý z členů svůj osobní medailonek, kterým se představil publiku, zatímco zbytek týmu názorně představoval jeho oblibu. Například zájem o Jižní Koreu přiblížili pomocí tanečku z písně Gangnam style. Následoval rychlý přehled podložený kreslenými vtipy o stávajícím dění na vysokých školách, ze kterého jsme se postupně přenesli do diskuze o školném. Oba názory měly svého stoupence, ale k jasnému a definitivnímu řešení nedošel ani jeden, jelikož je toto téma tak obsáhlé, že jej nelze rozebrat v tak krátkém časovém úseku.

Tým KJL předvedl živou prezentaci se silným grafickým základem. Dívkám se povedlo svým závěrem rozpoutat živou diskuzi s porotou. Ovšem poněkud recesisticky pojatý nápad uplácení politiků se v průběhu diskuse míchal s realitou, přičemž výsledný dojem pak působil rozporuplně.

S pěkným českým názvem vtrhl do soutěže tým Čerti a Káča. U nich porotci chválili zejména hloubku a konkrétnost obsahu a autenticitu odprezentovaného. Sepjetí konkrétních nápadů a osobních zkušeností tvoří nerozlučnou dvojici, která tým posouvala výše a výše.

S originální hudební vložkou do soutěže vstoupilo České sdružení milionářů a pozůstalých. V prezentaci pak poukazovali na rozpor mezi situacemi, kdy se někdo rozhoduje, aniž by byl vlastníkem takového balíku peněz a mezi realitou rychlého zbohatnutí, kde pak jedinec snadno podlehne svodům bankovek.

Jako desátý se představil tým Doskočilová, Mílová, Severová. Člověk by se mohl domnívat, že pokud ví, která ze slečen je Doskočilová, a která je Mílová, dokáže odhadnout i jméno třetí členky. Byly i tací, jimž se to nepovedlo. Tak schválně, kdo z Vás tipoval Pádrová? Každopádně slečny předvedly osobité pojetí toho, jak se vypořádat s náhlým přebytkem peněz, a to i navzdory tomu, že nové složení týmu, jemuž musela být verbální stránka prezentace přizpůsobena, mělo na nacvičení prezentace jeden jediný den.

Poslední tým, který uzavíral dnešní turnaj, se řádně dostavil, a tak nebylo třeba sahat pro plán B. Stačilo Plán B vyzvat k prezentování. Nosná myšlenka, umně zakrytá metaforou, byla o tom, že ne vždy ze situace vedou jen ta východiska, která na první pohled vidíme. Člověk by v životě měl dbát na to, aby prozkoumal všechny své možnosti.

V následujících minutách porota sčítala a sepisovala hodnocení. Vcelku výrazně se prezentace týmů Tylovy děti a Insecure girls oddělily od zbývajících. Po celkovém vypočítání výsledků nakonec více štěstí přálo druhému jmenovanému týmu, který i přes časovou penalizaci jednoho bodu zvítězil.

 

Na závěr jedna zákeřná otázka pro ty, kteří poctivě četli celý článek: "Jaké y/i má v napdisu správně být?" :-)

 

Výsledné pořadí:

1.       Místo – Insecure girls – Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína a Základní a mateřská škola Jana Pavla II., Hradec Králové ve složení: Jan Kosař, Ondra Michálek a Lukáš Belza

2.       Místo – Tylovy děti – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové ve složení: Jan Němec, Marek Kovář a Martin Tomáš

3.       Místo – Doskočilová, Mílová, Severová – Obchodní akademie, Vyšší odborná škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s. r. o., Hradec Králové ve složení:

Magdaléna Doskočilová, Eliška Mílová a Šárka Pádrová

Fotogalerie.
Fotogalerie na facebooku.

 

1. místo Insecure girls (Biskupské gymnázium, círk. ZŠ, MŠ a ZUŠ, Hradec Králové) ve složení: Jan Kosař, Lukáš Belza, René Josef
2. místo Tylovy děti (Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové) ve složení: Jan Němec, Marek Kovář, Martin Tomáš
3. místo Doskočilová, Mílová, Severová (OA, SPgŠ, VOŠ cest.ruchu a JŠ s pr. SJZ, Hradec Králové) ve složení: Magdaléna Doskočilová , Karolína Severová , eliška mílová, Šárka Pádrová