T&T 6 - Prezentace není divadlo

10.04.2014 | Lenka Šklubalová | Tipy a triky

Věříme, že ve vás dříme herecký či dokonce pěvecký talent. V případě Prezentiády je však lepší nechat ho za dveřmi a zaujmout porotu jiným, než jen Shakespearovským herectvím.

To ovšem neznamená, že byste měli stát před plátnem jako tvrdé Y a číst text z ušmudlaného papíru. Nebo ho zoufale tahat z paměti s rukama v kapsách. Volte zlatou střední cestu. Důležité je, abyste působili uvolněně. Neuškodí sem tam nějaký vtípek, abyste upoutali publikum. Samozřejmě ho musíte použít ve vhodnou dobu. Gestikulujte přiměřeně, stačí občas pokynout rukou. Divně však působí, když se po celou dobu výkladu naopak nehnete z místa. Proto občas popojděte po místnosti, můžete jít i mezi publikum, vždy záleží na tématu a formě vaší prezentace.

Jelikož nejste na divadle, nebude vadit, pokud budete mít připravené kartičky s osnovou vašeho textu. Důležité je, aby se vám nepomíchaly a váš výklad souvisel s tím, co se zrovna promítá na plátně. Budete tam stát tři, proto je důležitá interakce s ostatními z týmu. Plynule na sebe navazujte, pokud jeden nebude vědět nebo ho přepadne tréma, zachraňte ho – buď mu napovězte, nebo sami pokračujte.

Nejdůležitější rada zní: nepředvádějte se. Utrpí tím hlavně obsah vaší prezentace, protože většina lidí si vzpomene na vaše efektivní vystupování, ale těžko si uvědomí, o čem jste mluvili. Prezentiáda je především o tom, jak propojit příjemné vystupování se zajímavým obsahem. Tak na to pamatujte.