T&T 5 - Jak na barvy v prezentacích?

02.04.2014 | Lenka Šklubalová | Tipy a triky

Představte si následující. Složili jste se spolužáky dohromady skvěle fungující tým, který hýří charismatem a prezentačními dovednostmi. Vymysleli jste zaručeně nejlepší obsah prezentace letošní Prezentiády. Zkrátka zaručená cesta k vítězství. Ale ouvej, pokazit vám to může zdánlivá maličkost – barvy v prezentaci. Proto si představme, jak se s nimi popasovat.

Barvy mají na člověka mnohem větší vliv, než si většina z nás připouští. Dokážou v nás vzbudit emoce, vyvolat vzpomínky, můžou nás rozrušit i uklidnit. O působení barev na člověka existuje dokonce i samostatná vědní disciplína – psychologie barev. Marketingoví odborníci se dále shodují v tom, že velká většina reklam zaujme příjemce především svým barevným schématem. Proto byste měli barvám věnovat pozornost i vy ve svých prezentacích.

Na plátně jinak než na počítači

Ze všeho nejdříve si uvědomte, že prezentace promítaná na plátno či na zeď bude mít o něco jiné barvy, než jak vypadají na počítači. Záleží při tom na mnoha věcech – kvalitě projektoru, velikosti místnosti, dennímu osvětlení nebo zářivkám. Je třeba mít na paměti i vzdálenost obecenstva od plátna. Vyvarujte se proto barev, které spolu v barevné paletě sousedí. Snadno by mohly divákům splývat a váš projev by si nejspíš nevychutnali, kdyby museli mžourat, co jste to tam vlastně napsali. To samé platí o dvou sytých nebo tmavých barvách zároveň.

Méně je někdy více

Barevnost není na škodu, ale nic se nesmí se přehánět. V prezentaci je vhodné využít dvě až tři barvy. Pozadí by mělo být světlejší, písmo naopak co nejtmavší. Opačné použití (světlý text na tmavém pozadí) nepůsobí esteticky dobře a navíc odvádí diváky od obsahu sdělení, kdy se musí příliš soustředit na luštění prezentace.

Některých barev se v prezentacích úplně vyvarujte, kupříkladu žlutá působí na lidi nepříjemně. Proto se používá v dopravním značení. Ze špatně zvoleného odstínu červené pak může rozbolet hlava. Jako vhodné barvy do prezentací jsou považovány modrá a zelená. Ale opět pozor na správný odstín, který nezpůsobí bolehlav.

Těmito doporučeními se samozřejmě můžete i nemusíte řídit, to je čistě na vás. Snad vám alespoň pomohla zvolit tu správnou barvu do vaší prezentace.