T&T 3 - Jak udělat prezentaci vyhovující pravidlům?

20.03.2014 | Eva Pětvalská | Tipy a triky

Prezentiáda je soutěž, kde můžete popustit uzdu své fantazii a kreativně se vyžít, ovšem nesmíte opomenout ani technickou stránku prezentace, která také podléhá pravidlům. Jaký formát a velikost má prezentace mít, v čem ji vytvořit a na co se zaměřit? 

V čem tvořit?

Letos máte na výběr mezi klasickým PowerPointem a méně tradičním systémem, zvaným Prezi. Systém Prezi nezná klasické „slajdy“, je to spíše plátno, kde můžete rozprostřít své myšlenky a postupně určit, která myšlenka je primární, a kterou schovat do pozadí. Pokud jste se s ním nikdy nesetkali, a přesto vás zaujal, vše potřebné, včetně instruktážního videa najdete na těchto stránkách.

 

Formát a velikost

 

Pro klasické formáty ppt, .odp, .pptx nebo .pdf je povolená kapacita maximálně 10 MB. Nepoužívejte žádné archivy jako je .rar nebo .zip. Pokud se však rozhodnete pro Prezi, můžete uložit maximálně 64 MB ve formátu .zip, který si stáhnete přímo s vaším souborem z již zmíněných domovských stránek Prezi. Nápomocný vám může být také náš fotonávod, kde je vše vyznačeno krok za krokem. V případě jakéhokoliv problému či dotazu se nebojte oslovit svého krajského koordinátora, který je tu od toho, aby vám pomohl.

Vzhled

 

Jediným pravidlem pro vzhled prezentace je dodržení podoby prvního a posledního slidu prezentace, které najdete v prepozicích na webu. Do těchto slidů není povoleno zasahovat, pouze vyplníte název týmu a školy, kterou reprezentujete. Pokud tvoříte v programu prezi, místo slidu si stáhnete obrázek, ten použijete jako pozadí prvního obrazu a pouze na něj dopíšete název týmu, vaši školu, datum a místo konání turnaje. Poté už je prezentace zcela ve vaší režii.

 

Čas

 

Nezapomeňte, že nejen kapacita, ale i váš verbální projev je omezen. Délka trvání prezentace nesmí přesáhnout deset minut, avšak neměla by být kratší než sedm minut. V případě přesáhnutí časového limitu dochází k bodové penalizaci, proto si raději prezentaci i cvičně zkuste na čas. Počítejte s tím, že když si prezentaci budete říkat sami doma, zabere vám to průměrně o cca půl minuty až celou minutu déle, než když budete prezentovat před publikem. Proto si zkuste prezentování i třeba před svými spolužáky a časy porovnejte.

Závěrem určitě nezapomínejte pravidelně sledovat naše stránky a náš facebook, kde můžete najít nejen novinky, které se týkají organizace a mezních termínů soutěže, ale také rady a tipy jak vytvořit dobrou prezentaci a ohromit tak porotu.