Ne tak svatá trojice zvolila ďábelskou taktiku a vyhrála

25.04.2014 | Eva Pětvalská | Organizace

Sedmnáct týmů, dva dny, dvě témata. Pátý ročník Prezentiády 2014 přinesl perfektní výkony vítězných týmů z krajských kol České i Slovenské republiky a již zná svého vítěze. Dobrý nápad a perfektní zpracování prezentace přineslo první místo týmu Ne tak svatá trojice. 

Úderem deváté hodiny ranní zamířil do čela auly ESF první soutěžící tým. Na pozici moderátorů letos stanuli Alexandra Štellmachová a Daniel Pražák, kteří týmy uvítali a provázeli je celým soutěžním dnem. 

V pozici začínajícího měly slečny z týmu Les Kamarades skvělou příležitost nasadit bodovací laťku co nejvýše. Holky z pedagogického lycea si vybraly téma „Den, kdy zrušili školu“, protože jim bylo blízké. Krátce prošly historii vzdělávání od Komenského až po současnost. Zabrouzdaly i do budoucnosti, která by bez vzdělávání byla z jejich pohledu budoucích pedagogů dosti absurdní. 

Tým Trupky zmínil ve své prezentaci moc a vliv peněz a taky známý Standfordský experiment. Svým ekonomicky smýšlejícím projevem radili lidem, a hlavně studentům, kteří mají hluboko do kapsy, aby měli oči otevřené a využili každou příležitost, která se jim naskytne. 

Kluci z týmu Insecure girls pojali svou prezentaci jako zpravodajskou relaci bulvární stanice Pomeranč. Moderátorem řízená debata dvou stran s různými názory řešila téma sloučení gymnázia a učiliště, čili školy se zcela rozdílným, až neslučitelným zaměřením. 

Tým Ne tak svatá trojice se uvedla vtipným a akčním medailonkem, a navrhla až skoro ďábelská řešení pro lidi bez peněz. Lidem ve finanční nouzi radí rozprodat všechen svůj majetek, parazitovat na příbuzných, žebrat nebo krást. Další skvělou možností je podle nich i reportáž v bulvární televizi, ideální je ji poprosit o založení charitativního konta. „My jsme tím chtěli poukázat na problémy v dnešní společnosti. Třeba to časté okrádání důchodců mladšími lidmi, chtěli bychom, aby k tomu nedocházelo.“ říká člen týmu. 

Členové mužstva Midos ukázali porotě své vidění světa bez vzdělání. Na  zrušení škol nenašli ani jedno pozitivum a svět jako takový by se podle nich změnil k horšímu. „Dokázali bychom si představit, že se škola zruší na krátkou dobu, pár dní, pár týdnů, ale ne déle. Bez vzdělávání by podle nás zkrachoval totálně celý svět, hlavně tak důležité věci jako medicína a zdravotnictví.“ 

Amatéři nastínili historii směnného obchodu, finanční svobodu a zabývali se palčivým tématem zadlužování. Zavzpomínali na dětství – tedy období, kdy peníze řešit nemusíte, myslíte si, že je rodiče kouzlem tahají z kapes a o jejich hodnotě nemáte nejmenší potuchy. 

Parťačky z týmu Parťáci ukázaly, jak by vypadal jejich splněný sen – den, kdy zrušili školu. Celou jejich prezentaci provázely fotografie z jejich vlastní režie a bábinka, která svými moudrostmi vyrovnávala generační rozdíly v názorech na život bez školy. 

Dá se žít bez peněz? Na tuto otázku odpověděli deváťáci z KIBAPA NADRUHOU. Upozornili na to, jak snadné je v dnešní době o peníze přijít, ale také poradili, jak se z této zapeklité situace dostat. 

Stopaři a divadelníci z týmu BMZ předvedli, jak by asi vypadal soudní spor o zrušení školství. Jejich prezentace měla pesimistický konec – lidstvo zhlouplo a za několik desítek let se navrátilo na úroveň středověké společnosti. 

Po obědě přišel na řadu bonbonek v podobě týmu MKB. Vtipná a svižná prezentace o rozhazování peněz a nevýhodách nulového konta byla zakončená pěknou filozofickou úvahou o tom, kolik peněz vlastně člověk k životu potřebuje. Tato prezentace následně vyvolala vášnivou diskuzi mezi porotci a týmem. 

Soutěžící z týmu J.A.J. vysvětlili pojmy relativní a absolutní chudoba a problematiku bezdomovectví – zejména pak fakt, že mezi bezdomovci se nachází i lidé s vysokoškolským titulem. Na příběhu Marka Boyla ukázali, že lze vést šťastný život i bez peněz. 

Svět bez bankovek a účtů představilo družstvo iGym. Uvedli dva protichůdné pohledy. Jeden, kdy by ve světě bez peněz nastal chaos a hippie život by v tomto světě neměl šanci. A druhý, kde by fungoval směnný obchod, a svět by tvořila dokonalá mírumilovná společnost. Závěr byl však jednoznačný – bez peněz to zkrátka nejde. 

High club Pekař se přemístil na jinou planetu, do země absurdit a šílených nápadů, kde zrušili všechny školy. Prvotní euforii by nahradila vysoká nezaměstnanost, vysoká kriminalita a veliká sociální nerovnost. Posláním celé prezentace bylo, že bychom si měli vážit jak samotného vzdělání, tak i všech, kteří se nám k němu snaží dopomoct. 

Konečně se dostalo na řadu uskupení z řad Slováků – Marnosť šedivá. Ta na rozdíl od ostatních týmů vyzvedla hlavně plusové body života bez školy. Žádné ranní vstávání, žádná šikana – no nezní to parádně? Nakonec se však stejně jako týmy před nimi shodli na tom, že nevýhody života bez vzdělávání by měly převahu. 

Holky z Oops jely přes 400 kilometrů, aby nám ukázaly způsob, jak co nejrychleji zbohatnout. Kreativita, zločin, nebo svatba s boháčem – pokud vás nezaujalo ani jedno z nich, zbývá vám práce. Prezentovaly také nápad doplňkové měny, která zároveň pomáhá životnímu prostředí. Povědomí o zajímavém námětu lokální měny by chtěly slečny rozšířit i za hranice Slovenska, kde tento systém začal před nedávnem fungovat v jedné z vesnic. 

Rázní a nezapomenutelní Vox Populi přišli představit stinnou stránku ulic – lidi bez domova. Na bezdomovce nahlíží kreativním způsobem – ti totiž svým přehrabáváním odpadků a vybíráním drobných z kašen pomáhají s recyklací ve městech. Na základě této myšlenky vystavěli projekt Bez peněz, ve kterém si můžete vyzkoušet být na týden bezdomovcem. Takovýto týden má posilnit vaši osobnost, pomůže vám přeorganizovat žebříček hodnot a celkově zocelí váš charakter.

Jako poslední se představil tým Boháči, který si vybral téma Bez peněz. Členové prezentovali hlavně sami sebe a své názory. Ačkoliv Boháči trochu bojovali s trémou, úspěšně ji porazili a ze zapeklité situace se jim povedlo vybruslit. Nakonec se shodli na tom, že bez peněz se fungovat dá, nicméně na ulici by nikdo z nich skončit nechtěl. 

 

Vítězové letošní prezentiády jsou


1. místo: tým Ne tak svatá trojice (Gymnázium a obchodní akademie Chodov) ve složení Miroslav Novák, Pavel Krajča, Ivan Režný

2. místo: tým KIBAPA NA DRUHOU (Základní škola Litomyšl) ve složení Barbora Horáčková, Kristýna Sovová, Pavel Kovář

3. místo: tým BMZ (Gymnázium Vítezslava Nováka, Jindřichův Hradec) ve složení Petra Bendová, Vít Zeman, Vít Marušák