První den Grandfinále ovládla TriVia

27.04.2017 | Kateřina Lesáková | Soutěžní kola

Již osmý ročník soutěže Prezentiáda opět vrcholí dvoudenním finále na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Během prvního dne se o titul mistrů prezentačních dovedností utkaly týmy ze základních škol z České republiky a Slovenska. Na přípravu prezentace měly týmy pouze jeden týden. Všichni podali skvělé výkony, ale pouze jeden tým mohl být odbornou porotou označen za absolutního vítěze

Již od brzkých ranních hodin se v atriu ESF začaly shromažďovat první týmy na prezenci. Potom, co všichni zapózovali naší fotografce, finále bylo slavnostně zahájeno. V porotě zasedli zástupci Masarykovy univerzity, zástupce IBM, paní učitelka z gymnázia a koordinátorka Prezentiády 2017 Beáta Davidová za spolek Student Cyber Games. Úkolem odborné poroty bylo vybrat nejlepší tým řečníků v kategorii „A“, tedy žáků základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Kromě vítězů krajských kol se finále zúčastnila i naše divoká karta, tým Athenis z Kutné Hory, vybraná ze všech druhých míst z krajských kol. Kdy půjdou týmy na řadu, se dozvěděly stejně jako v krajských kolech vždy chvíli před prezentací, a tak byli všichni v neustálém napětí. Výběr témat byl vcelku vyvážený, soutěžící zaujala „Poslední stokoruna (3,71 €) v kapse“ i téma „Dřív než usnu “.

 

Dnes jsme byli svědky historicky první soutěžní prezentace přes Skype. Jedna z dívek z týmu Mochahash utrpěla zranění nohy a nemoha přijet, proto se rozhodly pro prezentování formou videohovoru. Druhé místo obsadil tým Inkognito ze Slovenska, který nám předvedl taekwondo a poradil, jak si správně vybrat povolání.

 

Celkové vítězství na Grandfinále Prezentiády 2017 si nejen svým netradičním veršovaným mluveným projevem vybojoval tým TriVia z Gymnázia Jiřího Ortena. „Byli jsme hodně nervózní, určitě jsme chtěli prezentovat dřív, než předposlední. Týmy byly vyrovnané, atmosféra perfektní. Zkušenosti z Prezentiády určitě využijeme i v budoucím životě.“ Budoucím účastníkům vzkazují: „Určitě do toho běžte, hlavně, ať to působí přirozeně, buďte jiný, než ostatní."

 

Na finále se přišel podívat i herec Martin Trnavský, zeptali jsme se ho na pár dojmů ze soutěže. Z dnešního programu stihl pouze část, ale i tak byl nadšený z výkonů účastníků i z konceptu soutěže. „Je to úplně bezvadný, fakt mě to bavilo, ani jsem během prezentování nezapnul telefon.“

 

Celkové pořadí:

1. TriVia (Gymnázium Jiřího Ortena)

2. Inkognito (Gymnázium M. H.)

3. Athenis (Gymnázium Jiřího Ortena)

4. MyslIQ (ZŠ Litomyšl)

5. KNRB (Gymnázium, České Budějovice, Česká 64)

6. Extreme unlimited (ZŠ Štefana Mnohela)

7. Lištičky (ZŠ Liptál)

8. ZDATdoubt (Gymnázium Sušice)

9. Monte (ZŠ a MŠ Na Beránku v Praze 12)

10. TeleVize (Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou)

11. Mochahash (ZŠ J. A. Komenského Louny)

12. Veverky (Gymnázium Uherské Hradiště)

13.-14. Wolfies (ZŠ Břeclav), EJ-EN-EN-DŽEJ (ZŠ Nový Bydžov)

15. Green Byte (Gymnázium Tvrdošín)

16. LIŠKY (Gymnázium Josefa Kainara)