Žáci druhého stupně prezentovali na univerzitě jak (ne)učit ve škole

11.04.2017 | Františka Orságová | Soutěžní kola

V úterý 11. 4. byla Ekonomicko-správní fakulta MU v Brně dějištěm turnaje Prezentiády. Třináct týmů ze všech koutů jižní Moravy přijelo ukázat, jak učit a neučit ve škole a co je podle nich nejdůležitější věc na světě. Postoupit do finále a znovu si udělat výlet do Brna může ale pouze jeden.

Turnaj nám začal zvesela, protože hned pro první tým Purkyňáci byla nejdůležitější na světě radost. Během své prezentace rozhodili zelené čtyřlístky pro štěstí. Další týmy se i přes nervozitu také pozitivně naladily. Téma Nejdůležitější věc na světě si vzaly k srdci a provedly řádný výzkum na své škole a u přátel. Jak shrnuli JuKaLi ve své prezentaci: "Ty nejdůležitější věci na světě nejsou vlastně věci" a na tom se také většina týmů shodla. Pro tým Koaly je to například hlavně rodina, a tak děvčata pěkně přednesla, co pro ně všechno znamená. I Králové ze Slavkova v závěru vyzdvihli rodinu a lásku, i když prezentaci vzali z jiného konce: Z pohledu mladých hraje důležitou roli v dnešní době přece telefon a počítač. A co by to bylo jiného pro tým Ajťáci než právě technologie a svět IT. Ti nás vtipně provedli příběhem nakousnutého jablka a duhového okna a za to byli oceněni 3. místem. Naopak tým Borky a já nám představil vodu jako nejdražší poklad Země a prezentaci doplnili všemi fakty a zajímavostmi o ní. Porotci se sami pěkně zapotili při otázce položené pro ně: "Kolik stojí nejdražší voda na světě?". Za krásnou prezentaci s vodními bublinkami obsadili 2. místo.

Stejně dobře se zhostily týmy i druhého tématu Jak (ne)učit ve škole. S učiteli si nebraly servítky a pěkně i vtipně jim předložily, jak by výuka vypadat neměla. Třeba tým Teamtelefon podal přímo podrobný návod a rady, jak učit. Jak by tedy měla podle žáků výuka probíhat? Přece škola hrou! Jak v jedné prezentaci zazněl citát od Senecy: "Pro život, ne pro školu učíme." Někteří hledali jednoho ideálního učitele, jen tým Wolfies nám přednesl škálu hned několik druhů špatných i dobrých učitelů. Vtipně nás provedl i dělením zvláštního druhu žáků přes šprta až po lenocha. Díky krásné vizuální prezentaci, originalitě a nadsázky s humorem si zasloužil 1. místo. Dvojčlenné smečce Wolfies, Beátě a Sáře, přejme hodně štěstí na Grandfinále!

1. místo: WOLFIES (ZŠ Komenského, Břeclav) - Sára Vajbarová, Beáta Vlachová

2. místo: Borky a já (Gymnázium, SOŠ a SOU Mikulov) - Jana Vajsarová, Sandra Kalousová, Karolína Černá

3. místo: Ajťáci (ZŠ Tyršova, Slavkov u Brna) - Sára Procházková, Barbora Šujanová, Martin Sedlák