T&T - Máte zálohu?

01.03.2017 | Petra Plachá | Tipy a triky

Vybrali jste si téma, vytvořili jste prezentaci a jste připraveni všem ukázat, co ve vás je? Pak už zbývá jen jediná otázka: A máte zálohu?

Dnešní tip nebude nijak dlouhý ani složitý, za to je ale velmi důležité si to uvědomit. Technika není stoprocentní, a tak je potřeba myslet do budoucnosti. Může nastat hned několik situací, ve kterých se vám záloha může hodit. Na Prezentiádě by se samozřejmě nic podobného stát nemělo, ale určitě neuškodí mít to na paměti.

Základem je nemít práci uloženou jen na jednom místě, nahrát si prezentaci na dvě různé flashky určitě není velkou komplikací a ušetří to mnoho starostí. Může se stát, že jednu ztratíte, polijete kávou nebo ji prostě necháte doma na stole a takhle nebude žádný problém ji nahradit. Další nepříjemností může být sám počítač, ne všechny flashky s ním musí být kompatibilní a nepřátelská zpráva o tom, že je potřeba ji naformátovat určitě nikoho nepotěší.

Chyba nemusí být jen na vaší straně, selhání techniky se může projevit i v případě, kdy nebude fungovat sám počítač, nebo promítací zařízení. Pokud prezentujete v cizím prostředí, není taková situace výjimkou. Zachránit vás může například prezentace v tištěné podobě. Neuškodí, ani když si svůj projekt pošlete přímo na email, kde ji budete moci otevřít, nebo si zvolíte nějaké internetové úložiště.

Nejdůležitější je ale pečlivě znát svoji práci. Pokud nepůjde všechno podle plánu, rozbije se projektor, nebo třeba vypadne elektřina, vůbec vás to nemusí vyvést z míry. Můžete použít papíry, tabuli nebo flipchart, cokoli vás napadne. Když znáte svou prezentaci do nejmenších detailů, nemusíte se ničeho bát.