T&T - Rešerše a jak na ni

08.02.2017 | Petra Plachá | Tipy a triky

Každý dobrý projekt potřebuje důkladnou přípravu. Výjimkou není ani prezentace, základem vaší práce by tedy měla být právě rešerše i pečlivé zpracování a ověření všech informací.

Co je to rešerše?

Rešerše není nic jiného, než jednoduchý soupis všech materiálů, ze kterých získáváte informace. Ať už se jedná o knížky, internetové stránky nebo články v časopise, je to seznam zdrojů, na které se můžete spolehnout při vytváření vaší práce a kde najdete všechno potřebné o dané problematice.

Kde hledat?

Také si myslíte, že na internetu se dá najít všechno? Můžete toho najít hodně, to ano, ale ne všechno musí být pravda. Právě kvůli tomu, že je tam spousta informací a mohou být napsány kýmkoli, je důležité si všechno ověřovat.

Ne vždy to jde, ale na škodu není ani otevřít knížku. Je to trochu spolehlivější zdroj, který nemá každý a určitě stojí za tu práci trochu hledat. Dobrá kniha je lepší než internet.

Užitečné mohou být i časopisy, ani tady nemusí být nutně všechno správně, ale pokud si vyberete nějaký odborný článek, chyby by v něm být neměly a vaše rešerše bude hned o něco rozmanitější.

Jak správně na rešerši?

Rešerše se většinou dělá dlouho předtím, než s projektem skutečně začnete. Pusťte se do hledání a poznamenejte si každou stránku, kapitolu i článek, který by se vám mohl hodit, všechno si sepište a uložte. Pátrat po stejných informacích znovu je totiž nejen ztráta času, ale je tu i velká pravděpodobnost, že byste je už nemuseli najít.

Každou informaci si potvrďte nejmíň ze dvou kvalitních zdrojů. Takže wikipedie sice občas pomůže, ale neměli byste na ni spoléhat, podívejte se i jinde a obracejte se na ni jen v nouzi. Kromě toho se nebojte zkusit i stránky v angličtině, dá se toho najít mnohem víc, než na stránkách v češtině.

Nezanedbávejte přípravu, ověřujte si použité informace, všechno užitečné si zapisujte a nic vás nepřekvapí!