Tříčlenný tým se začervenal při předání cen na finále

21.04.2016 | Beáta Davidová | Soutěžní kola

Ekonomicko-správní fakulta MU i letos hostí dvoudenní finále soutěže Prezentiáda. Sedmnáct nejlepších týmů ze základních škol, které měly pouhý týden na přípravu celé prezentace, vystoupilo před odbornou porotou v první finálový den, ale úplným vítězem mohl být jen jeden z nich.

Poklidné studium na ESF narušily už v brzkých ranních hodinách první týmy, které se začaly s lehkou nervozitou scházet v atriu fakulty. Všichni zapózovali fotografům a porota už podle prvního dojmu ze soutěžících věděla, že dnešek bude na velmi profesionální úrovni.

 Do lavic pro porotce usedli zástupci Masarykovy univerzity a také členové organizačního spolku Student Cyber Games. Jejich úkolem bylo vybrat nejlepší tým řečníků v kategorii „A“ pro žáky základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.

Kdy půjdou týmy na řadu, se dozvěděli stejně jako v krajských kolech vždy chvíli před prezentací, a tak byli všichni v neustálém napětí.

Ze zadaných témat převažoval „Krok do neznáma“, který si vybralo celkem jedenáct týmů. Ostatní týmy představily svou vizi o „životě bez práce“.

Týmy na prvních dvou místech si zažily horké chvilky při vyhlašování vítězů, kdy si moderátoři dali na čas s oznámením absolutního vítěze. I když si tým Trio červených zvolil převažující téma, tak jim to hrálo do karet a díky své prezentaci od narození až po smrt si mohli odnést pohár s pořadovým číslem jedna. Když už mluvíme o kartách, tak je nutné zmínit kartu divokou, kterou byl tým Doix, vybraný ze všech druhých míst krajských kol. Kluci z Pardubic, nastoupili rázně a vtipná kaše od snídaně jim vydržela až do třetího prezentačního bloku. Ukázali nám, že improvizace není žádný problém, a nervozita už vůbec ne. Tím si okouzlili porotu a získali krásné druhé místo.

“Určitě se něco povedlo, něco se zase nepovedlo, ale to, co se jednomu nepovedlo, dokázal vylepšit ten druhý. Snažíme se do prezentací dávat humor, určitě jsme to měli připravené mnohem víc seriózně, ale zase se to nějak zvrhlo. Půlka vtipu byla připravená dopředu, ale částečně to byla improvizace. Cítíme konkurenci hlavně od týmu, se kterým jsme se utkali v krajském kole, a který nás porazil. Tolik to neprožíváme, ale z Divoké karty jsme měli radost. Loni jsme v kraji byli druzí, ale Kartu jsme nedostali. Tady jsme poprvé, tak si to užíváme.”

Takto okomentovali svůj výkon členové týmu DoiX, kteří získali celkově druhé místo v soutěži.

 

Koordinátoři projektu, Adéla Šrutová a Jan Raclavský, nám přiblížili soutěž z pohledu porotců.

“Máme několik favoritů, i když z hlediska porotce je těžké hodnotit, protože člověk musí sledovat spoustu aspektů. Každým rokem však je vidět, že úroveň prezentací se zvyšuje. Netroufáme si tvrdit, kdo vyhraje, protože se sešlo hodně vyrovnaných výkonů, takže i když většinou hodnotíme přísně, tak jsme tentokrát dávali vysoká čísla.”

 

Trio červených, absolutní vítězové soutěže těsně po vyhlášení výsledků řekli:

“Je to naprosto nejúžasnější, nejkrásnější, prostě všechno co si představíte pod slovem super. Ten pocit při vyhlašování byl na infarkt, už jsem říkala, že radši omdlím, aby to urychlili. Zkusíme to za rok určitě znova a obhájíme naše první místo.”

 

Pořadí

  1. místo: Trio červených (ZŠ Litomyšl)
  2. místo: DoiX (Gymnázium Pardubice, Dašická)
  3. místo: Čupakabry (Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora)
  4. místo: BaNi (Gymnázium Sušice)
  5. místo: KPBS (Gymnázium České Budějovice)
  6. místo: Delfíni (Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín)
  7. místo: D.A.S. (ZŠ Liptál)
  8. místo: Pipíci (Gymnázium a SOŠ, Chodov)
  9. místo: Parťačky (ZŠ Česká Lípa)
  10. místo: Vodická esa (ZŠ Mohelnice)
  11. místo: BEM3H (ZŠ a MŠ Děčín)
  12. místo: Skaličáci (ZŠ Česká Skalice)
  13. místo: Tři císaři ze Slavkova (ZŠ Slavkov u Brna)
  14. místo: BaciVíci (ZŠ Žďár nad Sázavou)
  15. místo: Spajs grls (Súkromé gymnázium Mercury)
  16. místo: Corpus delicti (ZŠ sv. kočických mučen)
  17. místo: Kavalírka (Gymnázium, Praha 5)

Fotogalerie na Facebooku