Domácí obhájili vítězství v Bratislavě

15.04.2016 | Jan Raclavský | Soutěžní kola

Pátek 15. dubna byl pro nadšené prezentiádníky ze Slovenska velmi důležitý. V Bratislavě se totiž pořádal poslední letošní postupový turnaj na brněnské grandfinále. Osm týmů dostalo šanci předvést svou tvořivost, stejně jako schopnosti mluvit, obhajovat a vystupovat. Celé dopoledne tak studenti rozvíjeli své úvahy na témata internetu, školy a domova. S diplomem a příslibem jisté účasti na finále, nakonec skončily oba místní prezentiádnické týmy.

Co říkám po tobě? Tohle řekni ke slidu 8. Nezapomeň na přivítání! ... Ráno na soukromém gymnáziu Merkury v Bratislavě se neslo ve znamení nervozity. Účastníci si ještě před začátkem opakovali doprovodný text, zkoušeli techniku, upravovali svůj zevnějšek... Zkrátka dělali vše pro to, aby jejich vystoupení bylo co nejlepší. Poté již turnaj započal a bylo jisté, že již není cesty zpět.

Po krátké úvodní prezentaci na osvěžení pravidel, se jako první úkolu prezentovat zhostily dva týmy ze základních škol. Oba prozřetelně vsadily na taktiku několika charakterů, které představovali samotní soutěžící a na kterých ukazovali výhody, nevýhody i různé pohledy. Tým SpajsGrls představovali svoji školu snů z pohledu žáka, učitele i rodičů, zatímco studentky z týmu Amatérky, hledaly výhody i nevýhody života bez internetu. 

Tím byla kategorie základních škol zcela vyčerpána a na řadu přišli starší kolegové ze středních škol. Hned zkraje tým Oops nasadil vysokou laťku svou kreativně zpracovanou prezentací i vtipnými vsuvkami. Štafetu přebrali Kuvíci, kteří ve své prezentaci mimo jiné poukazovali na migraci mladých Slováků do ciziny. Hned po nich nastoupili Égeťáci a jejich prezentace pojatá osobitým minimalistickým stylem. Mluvilo se i o školách, které existují. Například dívčí duo SašaViki představovaly svoji školu, jako "školu snů". Poté už dostali prostor elegáni Mimoni, kteří nás, po drobných technických nepříjemnostech, poutavě seznámili s jejich náhledem toho, co jim škola dala. Celé dopoledne uzavíral místní tým Mercury, který vsadil na improvizaci a formu přirozeného monologu. Chvílemi méně přehledně, ale přesto poutavě seznámili publikum i porotu se svými neotřelými názory a zazněly i nové myšlenky, které za celé dopoledne nikdo nevznesl.

Výsledky ZŠ:

1. SpajsGrls (gymnázium Mercury) ve složení: Natália Pavlovská, Tereza Spáčilová, Ema Kuklovská

2. Amatérky (gymnázium M.H.) ve složení: Annamária Brndiarova, Simona Jančová, Martina Ďurianová

Výsledky SŠ:

1. Mercuri team (gymnazium Mercury) ve složení:  Barbora Siváková, Martina Velecká, David Paška

2. Oops (gymnázium M.H.) ve složení: Veronika Porubiaková, Karin Katerniaková, David Juhaniak

3. Kuvik (gymnázium Tilgnerova) ve složení: Jakub Kamenický, Ivan Greguš, Zuzana Králiková

Fotogalerie na Facebooku.

1. místo MERCURY TEAM (Súkr. gymnázium Mercury, Bratislava-Petržalka) ve složení: Martina Velecká, Kevin Absolon, Barbora Siváková
2. místo Oops (Gymnázium M.H., Hnúšťa) ve složení: Veronika Porubiaková, Karin Katreniaková, David Juhaniak
3. místo KUVIK (Spojená škola-Gymnázium, Bratislava-Karlova Ves) ve složení: Jakub Kamenický, Ivan Greguš, Zuzana Králiková